Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2011 00:10 - Долината на златния лъч - Част 1
Автор: rodpamet Категория: История   
Прочетен: 1689 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.12.2011 00:13


Хубав тютюн, бяло прекрасно вино и големи черни сочни череши. Най-хубави в цяла България са главните тукашни продукти.

 Проф. К. Иречек

 

Беше последният ден на месец април, събота, приятно топъл пролетен ден. Експресният влак „Слънчев бряг” от София за Бургас се движи по разписание с кратък престой по гарите. Пътуваме с колегата полк. Кирил Иванов Митушев за с. Черница, община Сунгурларе, бившата Карнобатска околия. Отиваме на гости на брат ми Атанас. Живеем с него в големия столичен град в един жилищен блок, семействата ни поддържат добри съседски взаимоотношения.

Неотдавна ходихме в родния му гр. Петрич на гости на брат му Любчо. Подробно разгледахме града, посетихме Мелник, гроба на цар Самуил и с. Ключ. При това село през 1014 г. са разбити българите от византийците начело с Василий II (наречен българоубиец). Ослепили са 15 хиляди български войници, когато ги видял, Самуил получил сърдечен удар. После се изкачихме на Беласица планина, застанахме на граничната бразда и дълго наблюдавахме красивата панорама към Охридското езеро, Дойранското езеро и Бяло море.

Сега следва аз да го запозная с моя роден край. Точно в 12 ч. и 4 мин. влакът се установи на гара Карнобат. Взехме си багажа от купето и бързо слязохме на перона. Гарата гъмжеше от народ. От града и селата бяха дошли много хора, да посрещнат своите близки, които идваха в родния край, за да отпразнуват Първи май. През навалицата едва си проправихме път и излязохме на изхода, където ни чакаше брат ми с леката си кола.

След 20 мин. бяхме в с. Черница. Обядвахме и веднага се изкачихме на хълма. Спряхме на могилата, която се намира на 1 км. северно от селото, висока 313 м. Тя изпъква над околността и дава най-добри условия за наблюдение във всички посоки. Поразителният изглед подсказва, че някога това място е използвано за командно-наблюдателен пункт.

В ясния слънчев ден пред нас блесна и се разкри с цялата си красота родният ни край. Колегата застана с лице на юг, обхвана с поглед Сунгурларе, китната долина на р. Мочурица (тур. Азмак) и в дълбочина - древния град Карнобат. Видимо беше развълнуван и очарован от прекрасната гледка. Седна на топлата земя върху младата зелена трева, сложи до себе си служебното куфарче и включи уредбата за записване. Започна да ми задава въпроси, много удобни да му разкажа за родния край и хората, които го обитават. Тук ще се спра на въпросите, които той последователно ми постави.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rodpamet
Категория: История
Прочетен: 54076
Постинги: 15
Коментари: 4
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031