Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2009 08:39 - Чудотворната икона в Гложенският манастир
Автор: cudo Категория: Хоби   
Прочетен: 17883 Коментари: 1 Гласове:
10



Има един храм който никога не е бил опожаряван от поробители или нашественици, нито някога там са успявали да влязат врагове на православната вяра. Този храм се намира на 870 метра надморска височина. Разположен на източния склон на планинския рид Лисец от Западния Предбалкан,на 3 км югозападно от село Гложене, под връх Камен Лисец Гложенският манастир „ Св. Георги Великомъченик Победоносец” се намира на над 1 000 метра надморска височина - погледнеш ли надолу в подножието на скалите, ще видиш гледка, от която спира дъха.Там всичко е в краката ти, приличащa на крепост Божията обител е кацнала на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни скатове и отвесни скали и стои като омагьосана на място, замръзнало нейде във времето осем века назад. От високото се открива впечатляваща гледка към лъкатушещата долу река Вит.

image

Гложенският манастир е единственият български манастир на висока отвесна скала, вижда се от десетки километри. Прилича на непристъпна крепост на християнството и православието. Дори когато кърджалийски и черкезки банди са опожарили района, турците не са могли да го превземат и там се спасили оцелелите от околните села и пожара в Тетевен.

image

Сградата оцелява и при земетресение от над 8 по скалата на Рихтер през 1928 година, при което пострадал само еднокорабният храм но се  запазило мястото с иконостаса и чудотворната икона, затова и миряните от околните села започват градеж на нов храм. Гложенският манастир не е сред големите манастири и за разлика от останалите не е закътан в пазвите на планински вериги.
Обителта се състои се от черква и жилищни сгради. Последните сключват около черквата затворен отвсякъде двор, което, както и спускащите се от три страни отвесни скали му придават живописния и непристъпен вид на манастир-замък.
Изцеление от рак, левкемия
В манастира се стичат поклонници за да видят чудотворната икона с лика на свети Георгии Победоносец. НА светинята през 1835 година и е направена сребърна рамка с размери 28 на 24 сантиметра.
„Защо е чудотворна иконата ли? Имаме свидетелствата на хора, които са получили изцеление от рак, от левкемия, всичко е документирано, записано е, че всеки, който се моли истински, със силна вяра, получава по божия благодат изцеление” - така обяснява игуменът  на манастира и не подлага думите си на никакво съмнение а показва кондиките на манастира


История
Светата обител е основана през 13-и век, малко преди падането на България под османско иго. В онова смутно време, Иван Асен Втори е трябвало да търси убежище извън страната и намира такова в Киевска Рус, защото след убийството на чичо му Калоян през 1207 година боляринът Борил узурпира престола и имало опасност да бъде убит като престолонаследник. Там Иван Асен се запознава с редица благородници, един от които е южнокиевският княз Георги Глож, кръстен на Свети Георги, силно вярващ. Неговата първородна дъщеря Тамара страдала от неизлечима болест и монах, надарен със способността да предсказва бъдещето, предрекъл на княза, че е предопределен да му се покаже и да намери мястото на чудотворна икона с лика на Свети Георги Победоносец, която изчезва от Киевската лавра по Божията воля.
Точно тази икона, казва монахът, остава на връх Лисец в Тетевенския Балкан, най-високият тук с 1096 метра височина. Иконата била намерена от две пастирчета и прибрана в семейния параклис на Иван Асен II.
Това било чудо, което само по воля Божия можело да се случи. Княз Глож разбира, че това е иконата, която трябвало да намери и да изпълни Божия промисъл, който му е предсказана, като построи на това място църква или манастир в чест на Свети Георги.
Той тръгва със 7000 души войни и помага на Иван Асен II да си възвърне престола в тогавашната столицата Търново. Иван Асен  му предлложил богатство и злато, но князът поискал да му разреши да остане и да съгради манастир на мястото, където е намерена иконата. Тогава царят му подарява част от земите, на  река Бели Вит, на около километър от мястото където сега е манастирът. Князът започва да гради храм Света Троица и манастир, поставя там чудодейната икона на Свети Георги. Прави над три метра високи двуметрови каменни стени. Но всяка година по необясними причини те се напуквали и всяка година той ги правел отново. Там в дворовете на село Гложене все още се виждат тези основи.
Това място се нарича Градището или Кулата, защото князът възстановил римска кула. През 1230 година той повежда 5 000 воини в битката при Клокотница на помощ на царя. След победата на Теодор Комнин се връщат по тези места, отварят вратите на храма, за да отслужат тържествена литургия и виждат, че иконата на Свети Георги я няма. На сутринта монасите забелязали, че лъч светлина пронизва Градището. Оказало се, че това е отразената светлина от сребърния обков на иконата, а самата тя била на върха на висока скала, там, дето орлите гнездят. Била обърната на изток. Монасите намерили иконата и я върнали в манастира, но на другата сутрин тя пак липсвала. Намерили я на същото място. Това се случило и на третия ден. Три пъти иконата с размер 28 на 24 см, с изобразен Св. Георги върху чимширено дърво, изчезвала от първия манастир и се оказвала на върха на скалата – това показало на монасите къде е мястото на истинския манастир. Затова през 1230 година князът започнал там да гради, на върха на скалата. По-голямата част от материалите са качвани на гръб.
Първият храм, който се въздигнал на отвесната скала е бил еднокорабен, покрит с каменни плочи, но много малък – около 3,5 метра висок и четири на пет метра основи. Съградил този храм, осветил го. В югозападния край издига висока кула, подобна на Балдуиновата на хълма Царевец. После от 1230 до 1253 г. – 23 години гради манастира, чийто закрилник е Свети Георги.
Когато при един от възстановителните градежи вдигат старите камъни под източния олтарен прозорец намират ствол на дряново дърво - там някога е била намерена иконата и и е бил сложен първият камък.
При северния край намират гроб и по запазените одежди разбират, че това е мястото, където е погребан княз Глож – неговото желание е било да остане на мястото, на което е посветил 30 години от живота си.
Храмът в манастира е варосан, а вътре на малкото пространство са събрани почти всички български светци. Иконостасът тук е от 14-ти век, на майстори от Тревненската дърворезбарска школа, а иконите на Христос и другите, от горния ред на иконостаса са от 17-18 век, останалите са от 19 век, възстановени са в първоначалния си вид.

image
Местоположение
 Гложенският манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ се намира в близост до село Гложене, община Тетевен, Област Ловеч, на 12 км от град Тетевен. Манастирът е разположен на 870 метра надморска височина. Разположен на източния склон на планинския рид Лисец от Западния Предбалкан, под връх Камен Лисец, висок 1 095 метра надморска височина, и на 3 км югозападно от село Гложене. манастирът е на източния склон на планинския рид Лисец от Западния Предбалкан, под връх Камен Лисец, на 14 км югоизточно от Ябланица, на 3 км югозападно от с. Гложене и на 15 км северозападно от Тетевен.


Тагове:   манастир,   икона,


Гласувай:
10



1. valsodar - Moже ли малко повече информация на ...
17.08.2009 21:51
Moже ли малко повече информация на тема свидетелства за изцеление?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cudo
Категория: Хоби
Прочетен: 1504601
Постинги: 80
Коментари: 440
Гласове: 3467
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Любим линк
2. Наука, изкуство, хоби, бизнес Приятелската обич казва: "Ако някога се нуждаеш от нещо, аз ще съм тук"
3. Раннохристиянската базилика край село Лютиброд
4. Любим линк
5. muzika
6. Любим линк
7. Приказката не свършва дори и тогава, когато Героите спрат да Вярват в нея, защото има Надежда щом Сърцето все още Тупти!
8. Бързо, ефикасно и безопасно! Независимо дали Вашето Ранчо е 500кв/м или Хасиендата Ви е 20 кв/м, няма проблем, Джеронимо е насреща.
9. блогът на Мина
10. Ти си такъв,каквото е твоето силно желание. Каквото е то,такава е и волята ти.
11. По дрехите посрещат, а по визитката запомнят. Всеки ден средно се срещаме с четирима непознати. За някои от нас, тези срещи са голям шанс да намерям нови полезни контакти. При тези същите срещи, вече се е превърнало в ритуал обмяната на визитни картички.
12. Да спасим шест годишният републикански шапион по карате на България
13. Бизнесът ми носи 4 000 000 на година. Само не казвай на съдружника ми. Имам хубава дългокрака секретарка. Само не казвай на жена ми. Въобще аз съм толкова умен и оправен! Само не казвай на никой, че отново сам си говоря!
14. Сърцето на царя е в ръката на Господа, както потоците водни: Той го насочва, накъдето поиска " /Притч.21:1/